Yuvarlak Masa Toplantıları
Kriz Zamanlarında Uluslararası İlişkileri Anlamak: Güç Politikalarının Dönüşü ve Güvenliğin Değişimi
19 Ekim 2016 Çarşamba günü Kale Holding evsahipliğinde sayın Prof. Dr. Serhat Güvenç ve Doç. Dr. Evren Balta’nın katılımı ile Kale Bodur Holding Binası İbrahim Bodur Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Akademi, basın ve iş dünyasından bir çok katılımcının olduğu toplantımız süreçleri anlamak ve yorumlamak için ufuk açıcı oldu.
Prof.Dr.Serhat Güvenç
Prof. Dr. Serhat Güvenç, Lisans ve Y. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde; Doktora eğitimini ise Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlamıştır. Dr. Güvenç’in çalışmaları, Türk Dış Politikası, Avrupa Bütünleşmesi ve Güvenliği ile Siyasi ve Askeri Tarih konularına yoğunlaşmaktadır. Osmanılıların Drednot Düşleri (İş Bankası Kültür Yayınları, 2009) ve Turkey in the Mediterranean during the Interwar Era (Indiana University Turkish Studies, 2010) (Dilek Barlas ile) ve NATO’da 60 Yıl: Türkiye’nin Transatlantik Güvenliğe Katkıları (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2013) isimli kitapların yazarıdır. Makaleleri Middle Eastern Studies, International Journal of Naval History, Uluslararası İlişkiler, Exotierika Themata(Yunanca), Journal of Strategic Studies, GMF Mediterranean Papers ve Southeast European and Black Sea Studies, International Journal, Turkish Studies, Turkish Policy Quarterly ve Journal of Military History dergilerinde yayınlanmıştır.Prof. Dr. Güvenç, Lozan Mübadilleri Vakfı üyesidir.
Doç.Dr.Evren Balta
Lisans derecesini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. Yüksek Lisansı ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra, Columbia Üniversitesi School of International and Public Affairs’de (New York, ABD) Uluslararası İlişkiler alanında ikinci bir yüksek lisans yaptı. Doktorasını 2007 yılında CUNY – Graduate Center’da (New York, ABD) “Rusya ve Türkiye’de Devlet Kapasitesi ve İç Çatışma” başlıklı doktora tezi ile Siyaset Bilimi alanında aldı. İsmet Akça ile birlikte derlediği Türkiye’de Devlet, Ordu ve Güvenlik Siyaseti (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010), Küresel Güvenlik Kompleksi (İletişim Yayınları, 2012) ve yine derlemiş olduğu Küresel Siyasete Giriş (İletişim Yayınları, 2014) isimli kitapları ve Ethnic and Racial Studies, Sociology gibi çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.
Diplomasi ve Dış Politikaya İçeriden Bir Bakış: İsveç Perspektifi
2 Şubat 2016 Salı günü Soho House İstanbul Hollings Center evsahipliğinde gerçekleşen nya Moderaterna Kıdemli Dış Politika Danışmanı, Büyükelçi (E) Diana Janse’nin “Diplomasi ve Dış Politikaya İçeriden Bir Bakış: İsveç Perspektifi” başlıklı bir konuşma yaptığı toplantı soru-cevaplar eşliğinde interaktif bir şekilde ilerlemiştir.
Diana Janse 1999 yılında İsveç Dışişleri Bakanlığı’na katılmış ve o zamandan beri Belgrad, Moskova, New York, Kabil, Bürüksel Avrupa Birliği Konseyi Sekretaryası’nda ve İsveç Dış İşleri Bakanlığı ofisinde görev yapmıştır. Janse daha sonra İsveç büyükelçisi olarak Gürcistan, Ermenistan, ve Şam’da bulunmuştur. 2015 yılı Eylül ayında İsveç’in ana muhalefet partisi Moderaterna’da Dış Politika Kıdemli danışmanı olarak görev yapmak üzere bölgeden ayrılmıştır. Janse 2010 yılında Afganistan’da 2004-2006 yılları arasında geçirdiği dönemi anlatan ve beğeni toplayan bir kitap da yayımlanıştır.